Just food News 2/2020

16.11.2020 klo 11.00
Eteenpäin kuin juna, koronasta huolimatta!

Onpa ollut vuosi! Just foodissakin on jouduttu opettelemaan joustavuutta, epävarmuuden sietoa ja uudenlaisia työskentelytapoja. "Hankaluuksista huolimatta eteenpäin on menty", kirjoittaa Kaisa Karttunen pääkirjoituksessa. Toivotamme teille kaikille mukavaa loppuvuotta ja antoisaa alkuvuotta 2021, koronasta huolimatta!

Politiikkasuosituksia reiluun ruokamurrokseen - ensimmäinen Just food Policy Brief julkaistu
© Just food/SYKE

Reilu ruokamurros vaatii eri tavoitteita yhteensovittavaa politiikkaa ja laajaa osallistumista, kiteyttää hankkeen ensimmäinen politiikkasuositus, jonka kirjoittajajoukkoon kuuluu asiantuntijoita usealta eri tieteenalalta.


Katse kansainvälisiin tuotantoketjuihin
© Theresa Tribaldos

Brasilian tapaustutkimus selvittää soijantuotannon vaikutuksia ruokajärjestelmän kestävyyteen ja tuottaa uutta sisältöä maatalouteen, ruokaan ja ravitsemukseen liittyvään keskusteluun tilanteessa, jossa vallitsee syviä sosiaalisia epäoikeudenmukaisuuksia.


Ruoka murroksessa -podcast käynnistyi!
© Just food/SYKE

Just food -hankkeen uusi keskustelunavaus Ruoka murroksessa -podcast tuo keskusteluun puhujia ruokajärjestelmän eri puolilta. Joulukuussa ilmestyvä toinen jakso käsittelee oikeudenmukaisuutta.


Murrospolut vähähiiliseen ruokajärjestelmään herättivät keskustelua ruoka-alan työpajassa
© Just food/SYKE

Miten arvioidaan eri politiikkakeinojen reiluutta? Lokakuussa järjestetyssä työpajassa asiaa päästiin pohtimaan yhdessä ruoka-alan toimijoiden kanssa. Erityisesti teknologiamurrokset puhuttivat monia.


Huomisen reilu ruoka – Facebook-livelähetys torstaina 26.11.2020 klo 14–15
© Aktivistimummot

Tule Aktivistimummojen FB-kanavalle kuulemaan ja kyselemään. Puhumme siitä, mihin suuntaan ruokavaliomme ovat menossa ja mitä vaikutuksia muutoksilla on. Vastaamassa Just food -hankkkeen asiantuntijoita Aktivistimummo Seija Kurunmäen johdolla.


Puheenvuoroja

Melko reilua ilmastopolitiikkaa

Suvi Huttunen ja Ari Paloviita, Jyväskylän yliopisto

Siirtymä kohti kasvispohjaisia ruokavalioita haastaa ruokajärjestelmän

Ellen Huan-Niemi, Luonnonvarakeskus

Peltojen monimuotoisuustutkimus vaatii paljon työtä mutta tuottaa kaivattua tietoa

Marjaana Toivonen, Suomen ympäristökeskus

Reiluusajattelua vähähiilisyystiekarttoihin

Suvi Huttunen, Jyväskylän yliopisto ja Minna Kaljonen, Suomen ympäristökeskus

 

Ajankohtaista

Toimintavarmaan ruokajärjestelmään -webinaari avasi resilienssikeskustelua

Konsortiotapaaminen summasi hankkeen ensimmäisen vuoden tuloksia

Ruokaturvassa on huomioitava myös ekologinen kestävyys

Kumppanuusmaatalouden maksumallit – miten jakaa satomaksut reilusti?

Mitä on peltojen biodiversiteetti ja miksi sitä kannattaa tutkia?

Monipuolista kokemusta Reilu ruokamurros -hankkeen tukena


  • Tulosta sivu