Just food News 1/2024

25.1.2024 klo 14.49
Ruokajärjestelmän kestävyysongelmia ratkotaan yhteistyöllä

Oikeudenmukainen siirtymä ilmastokestävään ja monimuotoisuutta suojelevaan ruokajärjestelmään voi tapahtua vain, jos ymmärrämme, miten ruokajärjestelmä toimii kokonaisuutena ja miten asiat vaikuttavat toisiinsa.

Koska ruokajärjestelmät ovat laajoja, monimutkaisia kokonaisuuksia, tutkimme ruokajärjestelmää ja siihen liittyviä kysymyksiä eri tieteenalojen yhteistyönä sen varmistamiseksi, että katsontakantamme pysyy riittävän laajana ja että osaamme huomioida myös esimerkiksi paikalliset olosuhteet tai ravitsemuksen haasteet vaikkapa eri ikäryhmillä.

Uusimpia esimerkkejä tieteenalojen välisestä yhteistyöstä on yhdessä Leg4Life -hankkeen kanssa julkaisemamme ravitsemuksen politiikkasuositus, jossa huomioidaan myös ympäristönäkökohdat.

Paikallisten olosuhteiden merkitys korostuu turvepeltojen kestävän käytön ratkaisuissa, joita kehitämme yhdessä ruokajärjestelmän toimijoiden, sekä eri aloja edustavien tutkijoiden kanssa ns. Living lab kokeilussa.

Jatketaan yhdessä monipuolista ja rakentavaa työtä meitä kaikkia koskettavan ruokajärjestelmän tulevaisuudesta! Marjatta Selänniemi

Järjestöt mukaan ruokapolitiikan tekemiseen
© Just food

Hallitus on asettanut ohjausryhmän Suomen uuden ruokastrategian valmistelun edistämiseen. Selkeä kokoonpano, vai onko sittenkään? Tätä pohtii Suvi Huttunen Just food -blogissaan.


Oletko jo käyttänyt Reiluustyökalua? Vastaa kyselyyn!
© Just food

Mietityttääkö organisaatiosi tai yrityksesi ympäristötekojen oikeudenmukaisuus? Reiluustyökalu on tarkoitettu ruokajärjestelmään liittyvien ympäristötekojen oikeudenmukaisuuden itsearviointiin.


Living lab -työpajassa viljelijät, paikalliset asiantuntijat ja tutkijat pohtivat yhdessä turvemaiden kestävää käyttöä
© Just food

Jotta turvemaiden käytöstä aiheutuvia ilmastopäästöjä voidaan vähentää, tarvitaan koko järjestelmän laajuisia muutoksia ja toimia, jotka huomioivat paikalliset, alueelliset ja kansalliset tarpeet.


Just food on nyt myös LinkedInissä!
© Just food

Tervetuloa myös LinkedInin puolella mukaan keskusteluun reilusta, kestävästä ja ilmastoviisaasta ruokajärjestelmästä! Sivu löytyy nimeltä Just food project.


Just food Consortium Days 2023 - unveiling the path to a just food system
© Venni Arra

On a chilly day in Viikki, Helsinki, Finland the Just food consortium kicked off its ninth meeting on 27 November 2023. The primary goal was to gather Just food researchers to discuss and share the outcomes of their empirical work and brainstorm the next steps in strengthening the transdisciplinarity of their work.


Puheenvuoroja

Kouluruokaa ilmaston hyväksi!

”Kouluruokailulla voidaan vauhdittaa ilmastonmuutoksen torjumista ja kestävän ruokajärjestelmän rakentamista. Kouluruokailu tukee lapsia ja nuoria kestävien ja terveellisten ruokailutapojen omaksumisessa ja auttaa heitä toimimaan ilmaston hyväksi. Koulujen vastuullisilla elintarvikehankinnoilla rakennetaan myös kestävämpää ruokajärjestelmää.”

Healthy food and agroecology against violence and inequalities?

"When we climbed the little hill, it seemed almost like a green paradise. Agroforestry plantations around a hidden house, a fishpond and a vegetable garden. The urban agriculture project in the middle of one of the big favelas in Rio de Janeiro seems like a peaceful island in the middle of a chaotic accumulation of shacks, waste dumps, and horses and pigs seeking food in the streets."

Lisää puheenvuoroja verkkosivuillamme

 

Julkaisuja ja artikkeleita

Reilu tulevaisuuden ruokajärjestelmä ja siihen tarvittavat politiikkakeinot. Yhteenveto toimijahaastatteluista 2023 (issuu.com)

Suvi Huttunen, Annika Lonkila & Assi-Jutta Kuusela

Ruokavaliot ovat osa terveys- ja ympäristöhaasteiden ratkaisua: uudet ravitsemussuositukset tukevat kestävyyssiirtymää 2023 (julkari.fi)

Niina Kaartinen et al.

Ratkaisuja Suomen ruokastrategiaan. FOOD-ohjelman tietopaketti päättäjille 2023 (pdf)

Juha Helenius et al.

Framing just transition. The case of sustainable food system transition in Finland 2024 (wiley.com)

Suvi Huttunen, Riina Tykkyläinen, Minna Kaljonen, Ari Paloviita, Teea Kortetmäki & Antti Puupponen

Lisää julkaisuja verkkosivuillamme


  • Tulosta sivu