Just food News 1/2023

28.6.2023 klo 15.17
Matkalla reiluun, ilmastoviisaaseen ja terveelliseen ruokajärjestelmään

Just food -tutkimus on painottanut tarvetta saada Suomeen kansallinen strategia, joka tukisi siirtymää kohti oikeudenmukaisempaa, monimuotoisuutta suojelevaa ja ilmastokestävää ruokajärjestelmää. Olemme pitäneet tätä esillä kevään aikana lukuisissa eri yhteyksissä, joista voit lukea lisää tästä uutiskirjeestä.

Uuteen hallitusohjelmaan on nyt ilahduttavasti kirjattu tarve ruoantuotannon pitkän aikavälin strategialle. Oikeudenmukainen siirtymä ilmastokestävään ja monimuotoisuutta suojelevaan ruokajärjestelmään voi tapahtua vain, jos ymmärrämme, miten ruokajärjestelmä toimii kokonaisuutena ja miten asiat vaikuttavat toisiinsa. Suomi voi toimia tässä suunnannäyttäjänä muille maille.

Aurinkoista ja rentouttavaa kesää, työmme ruokamurroksen eteen jatkuu taas syksyllä, Marjatta Selänniemi.

Riittääkö maatalouspolitiikka vai tarvitaanko ruokastrategia?
© Just food

Julkisuudessa käydyn keskustelun perusteella ainakin osa toimijoista kokee, että kotimainen ruokajärjestelmä vain ajelehtii muuttuvassa maailmassa ja on vaarassa päätyä tilanteeseen, joka on kaukana optimaalisesta, kirjoittaa Jyrki Niemi Just food -blogissaan.


Suomi tarvitsee kestävän ruokajärjestelmän strategian - katso video! 
© Just food

Kuvasimme keväällä 2023 yhdessä Suomen Akatemian Strategisen tutkimuksen FOOD-ohjelman hankkeiden tutkijoiden kanssa videon uudelle eduskunnalle. Yhteinen sanomamme on: Suomi tarvitsee kestävän ruokajärjestelmän strategian.


Ruoka murroksessa -podcastin jakso 13: Miten kasvipohjaiset tuotteet muuttavat ruokajärjestelmäämme?
© Just food

Kasvipohjaisten tuotteiden valikoima on meillä Suomessa huikea. Miten ne muuttavat ruokajärjestelmäämme? Siitä keskustelemme tämänkertaisessa jaksossamme Meeat Food Tech Oy:n ja Valion kanssa.


Living Lab turvemaiden kasvihuonepäästöjen vähentämiseksi Suomessa
© Just food

Turvemaiden käyttö on koko ruokajärjestelmän kattava haaste. Jotta ilmastopäästöjä voidaan vähentää, tarvitaan koko järjestelmän laajuisia muutoksia, jotka huomioivat paikalliset, alueelliset ja kansalliset tarpeet. Living Lab kehittää tätä yhdessä viljelijöiden kanssa!


Save-the-date: Reiluustyökalun julkistustilaisuus 24.8.2023!
© Just food

Reiluustyökalu on tarkoitettu ruokajärjestelmään liittyvien ympäristötekojen oikeudenmukaisuuden arviointiin. Se on oiva apuväline suunnittelun, päätöksenteon sekä seurannan tueksi. Kaikille avoin julkistustilaisuus järjestetään verkossa elokuussa.


Puheenvuoroja

Helppous, hinta ja maistuvuus auttaisivat kansalaisia pienentämään ruoan hiilijalanjälkeä - luotettavaa tietoa tarvitaan

Kansalaisten ruoka-aika työpajasarjan satoa

Kauppa planetaarista ruokavaliota edistämässä

Tunnu Orre, Just food blog

Lisää puheenvuoroja verkkosivuillamme

 

Tieteellisiä artikkeleita

Justice in Finnish Food Policies

Antti Puupponen, Suvi Huttunen, Teea Kortetmäki, Anu Lähteenmäki-Uutela & Minna Kaljonen.

Action-oriented knowledge for sustainable management of organic soils in Finnish agriculture

Ellen Huan-Niemi, Suvi Huttunen, Ari Paloviita, Antti Puupponen, Heikki Lehtonen & Jyrki Niemi

Lisää julkaisuja verkkosivuillamme


  • Tulosta sivu